Secretarul ONU, despre o perspectivă de pace între Ucraina și Rusia: „Ambele părți sunt convinse că pot câștiga”

de: Anca Lupescu
09 05. 2023

Într-un interviu acordat marți cotidianului spaniol El País, Antonio Guterres s-a arătat pesimist în ceea ce privește capacitatea UE și a ONU de a intermedia încheierea conflictului declanșat de invazia Rusiei de anul trecut.

UE și ONU nu pot intermedia conflictul din Ucraina

„Din păcate, nu cred că negocierile de pace sunt posibile în acest moment”, a spus el. „Ambele părți sunt convinse că pot câștiga. A fost o invazie rusă care a fost împotriva dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite, dar nu văd Rusia dispusă să se retragă din teritoriile pe care le ocupă în acest moment și cred că Ucraina speră să le recucerească.”

Guterres a declarat că, în schimb, ONU face tot ce poate „pentru a avea un dialog cu ambele părți pentru a rezolva probleme concrete”, cum ar fi exporturile de cereale ucrainene și exporturile de alimente și îngrășăminte rusești.

Secretarul general a minimizat speranțele de mediere chineză sau braziliană pentru a pune capăt ostilităților.

„Am spus deja că negocierile de pace nu vor avea loc în acest moment”, a spus el.

„Dar sper că vor avea loc în viitor. S-a vorbit despre o ofensivă rusă de iarnă și una ucraineană în primăvară; este clar că ambele părți sunt complet implicate în război.”

Atac asupra Ucrainei în Ziua Victoriei

Forțele ruse au lansat marți un nou atac asupra Ucrainei, în contextul în care Rusia a sărbătorit aniversarea înfrângerii Germaniei naziste în 1945, apărarea aeriană ucraineană distrugând 23 din cele 25 de rachete lansate, în principal asupra capitalei Kiev, au declarat oficiali.

Atacul – al cincilea din luna mai – a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat cel mai mare roi de drone din ultimele luni, lovind Kievul și orașul Odesa de la Marea Neagră și bombardând alte orașe, în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă majoră.

Întrebat despre eforturile de mediere din partea Chinei sau a liderului brazilian Lula, Guterres a subliniat că obținerea păcii în conflict nu se poate întâmpla în acest moment, deși speră că „în viitor se va întâmpla”.

De asemenea, el a lăudat poziția Beijingului cu privire la faptul că escaladarea nucleară este „inacceptabilă”, descriind-o ca fiind „foarte importantă pentru a evita o tentație care ar fi o absurditate intolerabilă”.